SONOB

SONOB staat voor Solar Noise Barriers. Het SONOB-project ging van start op 1 juni 2014 en is voltooid op 31 december 2016. In dit project bundelen de projectpartners SEAC, ECN, Heijmans, Van Campen Industries, TU/e en Dutch Space hun krachten om zonne-energie opwekkende geluidsschermen langs snelwegen. te onderzoeken en te ontwikkelen.

Zonne-energie opwekkende geluidsschermen worden – ondanks hun enorme potentie – in Nederland nog nauwelijks gebruikt. Ongeveer 5 miljoen vierkante meter zijn beschikbaar op verschillende schaduwvrije locaties dicht bij het elektriciteitsnet. Voor het gebruik van deze oppervlakken is een baanbrekend geluidsbarrièreconcept nodig dat voldoet aan de eisen van weggebruikers, bewoners, landschapsarchitecten, wegenbouwers en wegbeheerders en zowel geluidsisolatie als energieproductie biedt.

Binnen dit project werd een baanbrekend modulair geluidsbarrièreconcept ontwikkeld dat extra functionaliteiten toevoegt aan de bestaande geluidsbarriereisen, zoals robuustheid, semi-transparantie, geluidsproeven en schaalbaarheid. Deze proeftuin van SONOB werd geïnstalleerd langs een belangrijke verkeersader in de stad Den Bosch en omvatte twee geluidsschermen naar het oosten/westen en het zuiden/ noorden, uitgerust met twee Luminescente Zonneconcentratoren (LSC) met c-Si en GaAs cellen en twee panelen met mono- en bi-gezichtsc-Si cellen.

Het SONOB-project beoogt de ontwikkeling van een baanbrekend modulair concept voor geluidsschermen tegen zonne-energie.